KRD IG
17 sierpnia 2023
WAŻNY RYNEK OTWIERA SIĘ NA POLSKI DRÓB

Po wielomiesięcznych konsultacjach pomiędzy Głównym Inspektoratem Weterynarii, a właściwymi służbami administracji filipińskiej, udało się osiągnąć porozumienie dotyczące dopuszczenia polskiego drobiu na ten rynek.

Polska jest także pierwszym krajem Unii Europejskiej, gdzie Filipiny uznały polski system regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie województw. Oznacza to, eksport polskiego mięsa drobiowego, produktów z mięsa drobiowego, jaj wylęgowych i piskląt jednodniowych będzie możliwy z towarzyszeniem bilateralnie uzgodnionych świadectw zdrowia.

– To nasz ogromny sukces i uwieńczenie wielomiesięcznych starań. Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza konsekwentnie przekonuje zagranicznych partnerów, że polski drób jest bezpieczny i atrakcyjny cenowo, a wprowadzenie zasady regionalizacji we wzajemnych stosunkach handlowych jest jak najbardziej zasadne. W sierpniu bieżącego roku, nasza Izba, wspólnie z PAIH oraz Ambasadą RP w Manili, zorganizowała misję przedstawicieli zakładów drobiarskich, połączoną z udziałem w targach World Food Expo (WOFEX) w Manili, w której osobiście brałem udział. W ramach misji, oprócz spotkań o charakterze biznesowym polska delegacja uczestniczyła w rozmowach z przedstawicielami administracji filipińskiej, podczas których omawiane były zarówno sprawy związane z aktualną sytuacją na rynku mięsa drobiowego, potencjałem eksportowym Polski, jak również temat występowania grypy ptaków – mówi Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa- Izby Gospodarczej.

Otwarcie jednego z kluczowych, liczących ponad 100 mln ludzi rynku Azji Południowo – Wschodniej, na którym mięso drobiowe odgrywa istotna rolę i jest podstawowym składnikiem diety mieszkańców Filipin, daje polskim zakładom drobiarskim nowe możliwości rozwoju. Sukces negocjacji nie byłby możliwy bez pomocy krajowych i filipińskich partnerów. Dlatego też kierujemy podziękowania dla wszystkich osób i instytucji zaangażowanych w uzyskanie dostępu do rynku Filipin dla polskiego mięsa drobiowego. Dzięki dobrej współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównym Inspektoratem Weterynarii, Ambasadą RP w Manili oraz Polskiej Agencji Inwestycji Zagranicznych osiągnięcie porozumienia było możliwe. Należy jednocześnie podkreślić bardzo duże zaangażowanie filipińskich organizacji branżowych w rozwój wzajemnej współpracy, dodaje prezes Goszczyński.

Polska jest liderem w produkcji mięsa drobiowego w UE, notując coroczny wzrost sprzedaży zarówno w kraju, jak i za granicą. Produkcja polskiego drobiu w 2022 r.  przekroczyła 3,3 mln ton, z czego ponad 53% mięsa i przetworów trafiło na eksport.
Polskie mięso drobiowe i jego przetwory cieszą się dużym uznaniem na światowym rynku. Na rynek europejski trafia ponad 66% wyeksportowanego polskiego drobiu. Pozostała część kierowana jest na rynki krajów trzecich. Głównymi importerami polskiego drobiu w ramach wymagającego rynku UE są niezmiennie: Niemcy, Holandia i Francja. W ramach krajów trzecich m.in. Wielka Brytania, Ukraina, Kongo, Ghana i Liberia.

Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza

Treść komunikatu pobierz.pdf

Pozostałe
Aktualności
Stan ognisk grypy ptaków w Polsce
16 stycznia 2024

Stan ognisk grypy ptaków w Polsce...

Czytaj
9 paradoksów strategii „Od pola do stołu”
25 marca 2021

9 paradoksów strategii „Od p...

Czytaj
WYBÓR Wykonawcy projektu (zadania) pt.: „Składki do międzynarodowych organizacji branżowych AVEC, CLITRAVI, ELPHA, IPC wraz z organizacją wyjazdu przedstawicieli polskiej branży drobiarskiej na Zgromadzenie Ogólne AVEC, CLITRAVI, ELPHA oraz zjazd członków IPC”
24 stycznia 2025

WYBÓR Wykonawcy projektu (zadania)...

Czytaj
9 stycznia 2025

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „SKŁADKI DO M...

Czytaj
Ograniczenia importowe
31 grudnia 2024

Ograniczenia importowe...

Czytaj
30 grudnia 2024

ZAPROSZENIE DO SKŁADANIA OFERT NA WDROŻENIE 3-LETNIEGO PROGRAMU INFO...

Czytaj
23 grudnia 2024

European poultry: a sustainable choice Europejski drób: zrównoważ...

Czytaj
WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
20 grudnia 2024

WYBÓR WYKONAWCY PROJEKTU (ZADANIA)...

Czytaj
ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJEKTU (ZADANIA) PT.: „POLSKI DRÓB W CHINACH, CZYLI PROMOCJA POLSKIEGO MIĘSA DROBIOWEGO PODCZAS TARGÓW SIAL CHINA”
6 grudnia 2024

ZAPYTANIE OFERTOWE DOTYCZĄCE PROJE...

Czytaj
Indyk ma wiele do dania – podsumowanie października 2024
28 listopada 2024

Indyk ma wiele do dania – podsumo...

Czytaj
SIAL Paris 2024 – wydarzenie, na którym nie mogło nas zabraknąć!
31 października 2024

SIAL Paris 2024 – wydarzenie,...

Czytaj
facebook dobry drob linkedin dobry drob

Wyszukiwarka: